ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Το Τμήμα Μπενακείου Βιβλιοθήκης και Συλλογών Πολιτικών Προσωπικοτήτων αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Στεγάζεται από το 2004 στο κτήριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου της οδού Λένορμαν 218 και είναι καθημερινά ανοικτή στο κοινό.

Η ιστορία της Μπενακείου ξεκινά το 1924. Τότε ο Γιάννης Ψυχάρης, γλωσσολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, αναγκάστηκε να εκποιήσει τη Βιβλιοθήκη του, ο Εμμανουήλ Μπενάκης, πολιτικός και επιχειρηματίας, την αγόρασε έναντι του ποσού των 150.000 γαλλικών φράγκων και τη δώρισε στη Βουλή των Ελλήνων, με τον όρο να μη διασπαστεί. Στη συνέχεια, προκειμένου να στεγαστεί η δωρεά του, ο Μπενάκης χρηματοδότησε την ανέγερση νέας πτέρυγας στην υπάρχουσα Βιβλιοθήκη της Βουλής, στην οδό Ανθίμου Γαζή 2, και ζήτησε, όπως και έγινε, η πτέρυγα να φέρει το όνομά του.

Από την αρχή της ίδρυσής της και με αφετηρία τη δωρεά της Βιβλιοθήκης Ψυχάρη, η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη είχε, και εξακολουθεί να διατηρεί, ως ειδικό σκοπό της τη φύλαξη και διαχείριση δωρεών προσωπικών βιβλιοθηκών και αρχειακών συλλογών προσωπικοτήτων. Ταυτόχρονα, συγκεντρώνει βιβλία συγκεκριμένων θεματικών κατηγοριών (λογοτεχνία, εκπαίδευση, φιλοσοφία, θεολογία, ψυχολογία, θετικές επιστήμες, στρατιωτικά, ημερολόγια) που διαρκώς εμπλουτίζονται και πλήρη σειρά ΦΕΚ, Πρακτικών και Εφημερίδας των Συζητήσεων. Βιβλία και αρχεία δωρητών της Μπενακείου ενώνουν στα ράφια της διαδρομές ανθρώπων που ίσως δε διασταυρώθηκαν ποτέ, συνθέτουν τις ιστορίες με την Ιστορία, ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε διαφορετικές εποχές και κοινωνίες και αποτελούν κοινή παρακαταθήκη και πολύτιμο εργαλείο έρευνας.  

 

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΨΥΧΑΡΗ

Η Βιβλιοθήκη Ψυχάρη αποτελείται από περίπου 35.000 τόμους βιβλίων. Καλύπτει με πληρότητα φιλολογικά θέματα και αναγνώσματα ελληνικού, αλλά σε μεγάλο βαθμό και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Λεξικά και εγκυκλοπαίδειες σε διάφορες γλώσσες, εκδόσεις αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων, έργα βυζαντινών λογίων και Ελλήνων συγγραφέων από τον 16ο έως και τις αρχές του 20ού αι., δημοφιλή ευρωπαϊκά αναγνώσματα, εκδόσεις των μεγάλων συγγραφέων από την αναγέννηση κ.εξ., επιστημονικά συγγράμματα, περιοδικές εκδόσεις συγκεντρώνουν στα ράφια «…την Ελλάδα, την Ασία, την Αφρική, την Εβρώπη, από τα Βαλκάνια ίσια με την Δύση, σημεία όπου βρέθηκε ο Ελληνισμός σε συνάφεια με τον τάδε ή τον δείνα λαό».

Εκτός από τη δωρεά Μπενάκη, που περιλάμβανε τριάντα χιλιάδες βιβλία της Βιβλιοθήκης Ψυχάρη, στη συλλογή προστέθηκαν πέντε χιλιάδες περίπου επιπλέον τόμοι που δωρήθηκαν από τον ίδιο τον Ψυχάρη το 1928 και τη δεύτερη σύζυγό του Irène Baume, μετά τον θάνατό του. Επιπλέον, η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη διασώζει και διαχειρίζεται και το Αρχείο Ψυχάρη, το οποίο αποτελείται από 150.000 και πλέον φύλλα και φωτίζει μέσα από την αλληλογραφία και την εργογραφία του πρωτοπόρου της δημοτικής, το πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής στην οποία έζησε και δημιούργησε.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ

Δευτέρα & Τρίτη: 9:00-18:00

Τετάρτη-Παρασκευή: 9:00-15:00

Σάββατο: 9:00-14:00